Ma igazán megijedtem.

Egy szaktekintélytől olvastam ma azt, hogy életszakaszokra választunk társat. Ezen én őszintén meglepődtem (hogy finoman fejezzem ki magam).

Lehet erről persze sokat hallani és vitázni, hogy mennyire reális és ideális, hogy egy egész életen kitartunk valaki mellett, hiszen sokat változunk az életünk során.

Nem azért, mert ellenezném a válást, hiszen annak is megvan a létjogosultsága. Hanem azért, mert a gyakorlatban én amellett kardoskodom és azért dolgozom nap mint nap, hogy abban segítsek mindenkinek, aki ezt szeretné, hogy a házasságunkat meg tudjuk tartani.

Persze tudom én, hogy ma sokkal inkább lecserélünk dolgokat, mint hogy megjavítsunk. Hiszen már szerelőket is alig lehet találni bármihez. Mi pedig ezt a hozzáállást visszük át a saját kapcsolatainkra is.

Nem az a nehéz egy házasságban, hogy boldogok legyünk és szeressük egymás, mikor minden a legnagyobb rendben van.

Hanem az, hogy szeretettel elviseljük a párunk azon tulajdonságait, amik nem tetszenek, de nem tud rajtuk változtatni.

Nem az a nehéz, hogy hálásak legyünk, ha valami szívességet tett.

Hanem az, hogy megköszönjük neki minden este a vacsorát, vagy azt, hogy gondoskodik  rólunk nap mint nap.

Hogy miért is éri meg azon dolgozni, hogy a meglévő házasságunkat hozzuk helyre és ne új és új kapcsolatokban keressük a megoldást?

Egy házasságban mindig adódhatnak nehézségek éppúgy, mint az élet más területein. Ezekre többféleképpen lehet reagálni, lehet a szőnyeg alá söpörni és úgy tenni, mintha nem lennének lehet egymást okolni értük lehet megharagudni a másikra és sértettként magunkban morgolódni és lehet megbeszélni és együtt megkeresni a mindkettőnk által elfogadható megoldást.

Egyre értékesebb a házasságunk attól lesz, hogy együtt megküzdöttünk nehézségekkel, közösen alakítunk ki megoldási stratégiákat, megbeszéljük a konfliktusokat és megtanulunk bocsánatot kérni és megbocsátani.

Ha ezeket nem tanuljuk meg és nem fejlődünk, nem fejlesztjük magunkat annak érdekében, hogy boldog házasságban tudjunk élni, akkor az újabb kapcsolatokban bele fogunk gyalogolni ugyanezekbe a csapdákba.

Ahol csak lehet hirdetem, mert én ebben hiszek.